Proiecte
Realizăm proiecte, în cel mai eficient și constructiv mod
<!--:ro-->Proiecte<!--:--><!--:en-->projects<!--:-->

Proiect arhitectură – Sala Sport 92

Denumire proiect:  Sala de sport scolara

Localitatea: Aleea Vlahita, sector 3, Bucuresti

Beneficiar:  Scoala generala nr. 92, Bucuresti

Proiectant general:  Techno-Art Design

Parametrii:  Suprafata teren – 8.753 mp;   Ac = Ad = 1.135 mp;   Regim inaltime:  Parter

 Stadiu: DTAC; P.T. + D.E.

 Specificul locatiei acestei Sali de sport a dat frau liber dialogului contrastelor, bazat pe modul in care designul diferitelor elemente structurale si volumetrice, inventeaza felul in care cladirea prinde forma. In ideea Sali de sport, absolut totul – pornind de la structura, la alegerea materialelor si definirea detaliilor constructive – a fost supus acestui dialog.
Sala de educatie fizica si sport ocupa un colt proieminent al incintei Scolii nr. 92, situata pe Aleea Vlahita nr. 1A, fiind gandit ca un ansamblu arhitectural care asigura toate spatiile necesare bunei desfasurari a activitatilor de baza, respectiv practicarea uneia sau mai multor discipline sportive sau activitati complementare (intruniri, festivitati la capacitatea salii), cat si spatii complementare: vestiare, spatii de depozitare. Aceasta sala va fi realizata si utilata astfel incat sa asigure practicarea activitatii sportive de catre utilizatori in conditii de siguranta, igiena si confort dupa exigentele corespunzatoare nivelului de practica.
Acest pavilion nou completeaza facilitatile sportive ale acestei scoli, amplasata in partea de sud-est a Municipiului Bucuresti.  Terenul se afla intr-o zona de locuinte, invecinandu-se: la Nord – ansamblu de locuinte colective inspre B-dul Theodor Pallady; la Vest: terenul de sport in aer liber si corpul de cladire al Scolii 92; la Sud – Aleea Vlahita; la Est – ansamblu de locuinte colective inspre Strada Zemes.
Din punct de vedere al topografiei sit-ului, terenul se prezinta ca o platforma plata, situata cu putin deasupra nivelului strazii adiacente si in zona terenurilor de sport in aer liber si a curtii scolii.
Acest proiect a presupus realizarea a doua volume de cladire, ce gliseza unul pe langa celalalt, acoperite de suprafete curbe metalice. Acest lucru vine ca si raspuns atat la cerintele programului, forma cladirii fiind conceputa, astfel incat sa evite realizarea unui volum greoi – masiv.
Interiorul a fost deasemenea conceput intr-o maniera dinamica, asigurandu-se din plin beneficiul luminii naturale – pozitionandu-se avantajos fata de punctele cardinale – acest lucru fiind cat se poate de favorabil pentru desfasurarea activitatilor sportive.
Volumul principal contine sala de sport, in timp ce volumul auxiliar contine serviciile administrative, vestiarele cu grupurile sanitare si dusurile, spatiile tehnice, acestea fiind in directa legatura cu sala mare. Accesul principal se realizeaza prin volumul auxiliar, dar sala dispune si ea de legatura directa cu  exteriorul.
In termeni de design urbanistic, acesta cladire a fost conceputa si pozitionata, astfel incat sa nu  agreseze reazolvarea actuala a campusului scolar, ci pentru completarea acestuia, realizandu-se inclusiv o retea de alei pietonale ce permit accesul catre toate facilitatile.            
Corpul principal al Sali de sport are structura integral metalica, alcatuita din stalpi metalici  si grinzi metalice sub forma de arc. Pentru preluarea fortelor orizontale pe directie longitudinala, intre stalpi se prevad contravantuiri verticale din profile metalice. Pe grinzile de cadru, pe directie longitudinala reazama pane metalice pentru prinderea panourilor sandwich de acoperis. Inchiderea exterioara este realizata din zidarie de caramida eficienta, prevazuta cu samburi si centuri de beton armat. Fundatiile sunt de tip talpi elastice din beton armat, izolate sub stalpi si continue sub ziduri, legate intre ele cu grinzi de fundare pe ambele directii.
Vestiarele au o structura din beton armat de tip cadre. Transversal sunt prevazute grinzi metalice curbe pentru realizarea acoperisului. Acesta se va realiza din panouri sandwich din tabla de otel multistrat vopsita in camp electrostatic, cu termoizolatie din spuma de poliuretan.

                                                               Autor Proiect: Arh. Marinela Moldoveanu