Proiecte
Realizăm proiecte, în cel mai eficient și constructiv mod
Proiecteprojects"/>

Reabilitare, Restaurare si Amenajare Vila Cotroceni

Denumire proiect:  Reabilitare, Consolidare, Restaurare si Amenajare – Vila Cotroceni  (zona istorica protejata)
Localitatea: str. Dr. Lister, cartier Cotroceni, Bucuresti
Beneficiar:  Persoana privata  (Constantin si Gabriela Galca)
Proiectant general:  Techno-Art Design
Parametrii:  Suprafata teren – 1.055 mp;   A=  180 mp; Ad = 692 mp;   Regim inaltime:  Subsol + Parter + 1 etaj + mansarda
Stadiu:  Realizat

Descriere Reabilitare, Consolidare, Restaurare si Amenajare Vila Cotroceni.

Aceasta cladire veche care prin proiectul de Reabilitare, Consolidare si Restaurare a fost pusa in valoare, reprezinta un obiectiv important pentru identitatea locala a zonei. Acestei locuinte unifamiliale amplasata in zona protejata istorica a Bucurestiului, i-am asigurat un climat corespunzator atat spatiului interior cat si exteriorului, in beneficiul elementelor de patrimoniu si al vizitatorilor zonei.

Impresionati de frumusetea casei, o familie tanara si ambitioasa a decis sa o readuca la viata,  amenajand astfel cea mai frumoasa si intinsa curte din cartierul Cotroceni, trasformand totul in locuinta visurilor lor.
Desi la rugamintea noastra, beneficiarii au incercat sa gaseasca documentatii originale ale cladirii, acest lucru nu a fost posibil, astfel procesul de restaurare a pornit in absenta acestor informatii.
Un lucru a fost stabilit impreuna cu beneficiarii ca principiu de abordare, respectiv pastrarea a cat mai mult din substanta originala a constructiei.

Proiectul de amenajare Vila Cotroceni, de restaurare si refunctionalizare a acestei cladiri a presupus extinderea subsolului sub intreaga constructie, reamenajarea spatiilor parterului, etajului I, mansardarea podului si transformarea lui in spatiu locuibil.

Pentru consolidarea structurii de rezistenta, planseele din lemn au fost inlocuite cu plansee din beton armat, s-au realizat buiandrugi din beton armat la golurile existente si la cele nou propuse, s-au executata si turnat centuri din beton armat. Realizarea subsolului general pe toata amprenta cladirii, a condus la consolidarea practic a infrastructurii casei refacandu-se si hidroizolatiile, un lucru necesar avand invedere faptul ca in Cotroceni, nivelul panzei freatice este ridicat. Pe fata interioara a zidurilor de caramida a fost aplicat un strat de beton torcretat peste camasuiala armata. La exterior, tencuiala originala din var a fost indepartata, iar apoi s-a aplicat una mai groasa, cu proprietati termo-izolante, in timp ce decoratile ancadramentelor s-au refacut dupa mulajele celor existente.

Tamplaria originala atat la interior cat si la exterior, destul de degradata si ineficienta termic, a fost inlocuita cu tamplarie din lemn stratificat, pastrandu-se designul initial al acesteia.

La parter si etaj unele spatii si-au pastrat functiunea initiala: salonul, sufrageria, bucataria, camara, dormitoarele, iar altele au capatat functiuni noi – un dormitor de la parter s-a transformat in birou, iar la etaj un alt dormitor s-a transformat in dressing si baie pentru dormitorul matrimonial. La subsol s-a realizat accesul din casa prin proiectarea unei scari din beton armat ca si o continuare a scarii de serviciu existente.  Deasemeni, la subsol in spatiul existent s-a amenajat spalatoria, iar in spatiile nou create s-au inserat sala de fittnes, sauna, baia aferenta, spatii depozitare si spatiul tehnic. Transformarea podului in spatiu locuibil s-a realizat prin suprimarea unui numar de popi  si inserarea unei structuri metalice pentru sustinerea sarpantei si a eliberarii spatiului, realizarea minima de compartimentari si introducerea diverselor instalatii interioare la acest nivel.

Pentru amenajare finisajele folosite in tratarea cladirii au fost realizate din materiale durabile, cu o personalitate puternica.
Cea mai mare parte a proiectarii s-a facut pe sit, arhitectul nostru bazandu-se pe elementele descoperite si pe sugestiile oferite de cladirea in sine.
In deplin respect fata de istoria cladirii, s-au pastrat toate elementele originale ce au putut fi restaurate, cum ar fi: grinzi din lemn, balustrade din fier forjat sau lemn, scari din lemn, cosuri de fum.
Proiectul de Reabilitare, Restaurare si amenajare vila Cotroceni constituie un exemplu pentru alte case vechi – adevarate comori, referitoare la modul in care pot fi recuperate, transformate, redandu-le frumusetea si valoarea de odinioara.

  Autor: arh. Marinela Moldoveanu – sef proiect