Proiecte
Realizăm proiecte, în cel mai eficient și constructiv mod
Proiecteprojects"/>

Amenajări interioare – Realizare Cămin de Bătrâni

Denumire proiect: Amenajări interioare – Realizare Cămin de Bătrâni – Centru rezidential pentru 24 persoane varstnice
Localitatea: comuna Balaciu, jud. Ialomita
Beneficiar: Primaria comunei Balaciu
Proiectant general: Techno-Art Design.  Proiect complex toate specialitatile: arhitectura, rezistenta, instalatii.
Parametrii: Suprafata teren – 16.347 mp; Aconstruita = Adesfasuirata = 575 mp; Regim inaltime: Parter
Stadiu:  realizat
Descriere: Amenajări interioare – Realizare Cămin de Bătrâni  Centru rezidential pentru 24 persoane varstnice
Un spatiu in care sa locuiesti, reprezinta un lucru de care avem nevoie de-a lungul intregii vieti.  Siguranta si protectia habitatului sunt permanente in toate etapele vietii, dar importanta acestuia si a vecinatatilor creste in special la persoanele varstnice cu atat mai mult cu cat batranii petrec mai mult timp in casa si in preajma acesteia.
Noul centru realizat pentru varstnici este situat in centrul comunei Balaciu, cu acces direct la DN2A (Bucuresti-Slobozia), pe un teren generos, inconjurat de o intinsa zona “verde” cu livada si gazon. Centrul are regim de inaltime parter.
Cladirea  a fost proiectata ca o casa mai mare si nu ca un spital,  alcatuita in principal din 3 volume principale,  pentru a gazdui un numar de 24 de persoane varstnice, in 8 module de locuit.
Livingul si locul de luat masa reprezinta miezul social al cladirii- situat in corpul central.   Aici membrii familiilor, vizitatorii si personalul vin sa manance, sa discute si sa serveasca un ceai. Acesta dispune de o terasa care face legatura dintre interior si exteriorul gradinii. Acest volum central al zonei de zi, este articulat de o parte si de alta cu cate un modul de locuit. Fiecare modul de locuit este tratat ca o casa unifamiliala fiind compus din:  hol, dormitor si baie aferenta.

Camerele in care oamenii varstnici locuiesc, au privelistea orientata spre gradina si livada. Folosirea pardoselilor din lemn in camere, a culorilor calde si lumina ce le inunda camerele pe cate doua laturi, intaresc sentimentul de bun-venit.
Cele trei volume principale sunt conectate intre ele prin intermediul a 2 volume mai mici, ce cuprind ca si functiuni: spatii pentru activitati-kinetoterapie, izolator/ cabinet medical, birou sef centru oficiu- bucatarie, administratie, grupuri sanitare personal.
Pentru uzul persoanelor varstnice, s-au luat in considerare cerinte specifice, legate de siguranta in utilizare, confortul acustic, vizual, higrotermic, astfel:

  • circulatiile au fost astfel proiectate incat sa permita deplasarea in conditii de maxima securitate, evitarea alunecarilor, a micilor denivelari sau praguri, nivelul limita al inclinarii rampelor, posibilitatea deplasarii persoanelor aflate in scaun rulant;
  • vestibulele, coridoarele si sasurile, au fost proiectate astfel incat sa fie permis: accesul la acestea in deplina siguranta; circulatia interioara intre diverse incaperi; asigurarea unui nivel optim de iluminare ziua si noaptea; orientarea rapida si recunoasterea usoara a traseelor; asigurarea posibilitatii de rezemare, sprijin prin echiparea cu bare de sprijin;
  • baile si grupurile sanitare au fost proiectate pentru a permite utilizarea obiectelor sanitare atat de catre persoanele blocate in scaunul rulant  cat si de catre persoanele deplasabile.

Odata ce pasesc in varsta “a treia”, cei dragi au nevoi si cerinte care deseori nu mai pot fi satisfacute la domiciliu. De aceea prin proiectul realizat am dorit creerea unui ambient adecvat persoanelor varstnice, care sa le dea posibilitatea de a-si duce traiul intr-o atmosfera relaxanta, beneficiind de programe de socializare, de ingrijire sporita, astfel incat sa le fie transformata batranetea intr-un lung prilej de a se bucura de viata !