Proiecte
Realizăm proiecte, în cel mai eficient și constructiv mod
Proiecteprojects"/>

Casa Verde

Februarie 2015

rsz_img_2363

Proaspat intorsi de la Targul international pentru arhitectura, materiale si sisteme constructive – BAU 2015, desfasurat in perioada 19-24 ianuarie 2015 la Munchen, specialistii Techno-Art Design au avut ocazia sa ia contact, dupa vizitarea standurilor firmelor specializate in constructii realizate din lemn, cu ultimele noutati legate de acest domeniu. Cu aceasta ocazie ne-am documentat asupra ultimelor tehnologii inovatoare existente in prezent pe piata, referitoare la realizarea caselor din structuri usoare sau pentru realizarea de extinderi pe verticala (mansardari sau supraetajari) sau orizontala a cladirilor cu structura clasica. Cladirile realizate din structuri usoare din lemn de tip sandwich mai sus mentionate – in urma studiilor efectuate – garanteaza un nivel inalt de confort si o eficienta energetica maxima, utilizand tehnologii noi si materiale naturale, permitand beneficiarilor sa locuiasca intr-un mediu sanatos, aceste case sau extinderi de case, putand fi realizate personalizat. Se pot executa deasemeni structuri din lemn complexe din punct de vedere tehnic, elemente pentru acoperisuri, pereti exteriori prefabricati din structuri usoare, elemente glulam speciale, constructii de tip hangar de mari dimensiuni si deschideri.
Acest tip de structura se poate realiza in sistem multietajat avand pereti exteriori si interiori portanti, prefabricati, cu excelente caracteristici de protectie la foc si antifungica. Planseele sunt de asemenea realizate pe sistem prefabricat, din lemn masiv, ca si elemente glulam in constructii. Pentru acest tip de constructii usoare, rapiditatea in executie reprezinta un avantaj cert fata de sistemul traditional de constructie (zidarie de caramida, beton armat), nemailuand in considerare faptul ca rezultatul il constituie o cladire ecologica, prietenoasa cu mediul. Balcoanele, cajele de lift – acolo unde este cazul – la extinderi pe verticala pentru constructii multietajate, se pot realiza separat si adosa cladirii de baza conform rezolvarii arhitecturale specifice, putandu-se realiza si din alte tipuri de materiale, de asemenea usoare (de exemplu structura metalica, din aluminiu, etc).

rsz_img_2511

Erau de asemenea prezentate in cadrul Targului international pentru arhitectura, materiale si sisteme constructive – BAU 2015, la aceeasi sectiune, solutii de renovare si reabilitare a unor cladiri existente, precum si propuneri de extinderi pe verticala, utilizand pentru elementele structurale si pentru placarea peretilor existenti ai cladirilor de baza, sandwich-uri usoare din lemn si termoizolatiile aferente din rumegus sau vata minerala. In conformitate cu studiile efectuate, constructiile rezultate prezinta o eficienta energetica ridicata iar, in ceea ce priveste gradul de protectie la incendii, in urma aplicarii unor solutii de ignifugare extrem de performante, au fost de asemenea obtinute rezultate remarcabile. In aceste conditii, se creeaza premizele realizarii facile a unor extinderi pe verticala a unor categorii de cladiri, precum: moteluri, hoteluri, gradinite, scoli, camine sociale, cladiri de locuit, utilizand solutii structurale usoare, sustenabile, executate in timp mai scurt si cu costuri mai mici.
Indiferent de climatul sau pozitionarea geografica, casele pasive realizeaza in interior o temperatura agreabila, cu consum minim de energie. Asa cum s-a prezentat la BAU 2015, in cadrul dezbaterilor asupra noilor proiecte de case eficiente din punct de vedere energetic, o casa verde (pasiva) necesita doar 10% din energia utilizata de cladirile clasice pentru incalzire si racire – aceasta insemnand o reducere de pana la 90%! In ceea ce priveste consumul de combustibil lichid, casele pasive utilizeaza mai putin de 1,5 litri/mp. In acelasi timp, casele pasive asigura o utilizare eficienta a energiei solare si a caldurii. Astfel, pe timpul verii, casele pasive utilizeaza tehnici de racire pasiva, cum ar fi umbrirea strategica – printr-o gama variata de parasolare si alte sisteme de umbrire + o orientare favorabila fata de punctele cardinale in functie de functionalitatea spatiului – pentru a asigura un confort racoros al casei. De asemenea izolarea eficienta a caselor pasive permit pastrarea la interior a unei temperaturi confortabile. Proiectarea judicioasa a unei case pasive, precum si executarea atenta a detaliilor este esentiala in constructia unei astfel de case, astfel incat cerintele ridicate pentru realizarea unei anvelope a cladirii eficiente energetic, sa fie indeplinita.
Utilizarea pasiva a energiei solare conduce nu numai la economii de energie si reducere a costurilor cu plata utilitatilor, dar ofera in acelasi timp si conditii sanatoase de viata. Radiatia solara intra in interiorul incaperilor prin sticla ferestrelor si actioneaza ca pasiv castig de caldura solara. Pierderile de caldura pot fi prevenite prin niveluri bune de izolare a elementelor de constructie ale casei. Cantitatea de castig solar pasiv depinde de pozitionarea cladirii – eficient propusa de catre proiectant – si de distribuirea si orientarea zonelor vitrate si a calculului precis al suprafetelor acestora.

Tot la categoria eficienta energetica a cladirilor, un material de baza prezentat la BAU 2015 – promovat pe piata materialelor de constructie ca fiind cu adevarat inovator, este: blocul din caramida ceramica POROTON S9, T7 si T8, avand golurile verticale umplute cu izolatie realizata din Perlit – roca naturala vulcanica – asa-zisa CARAMIDA A VIITORULUI (produsul anului 2015). Noutatea absoluta cu care producatorul acestui tip de produse vine pe piata materialelor de constructii, consta in combinatia optima dintre: proprietatile structurii ceramice (blocul de argila si agentii de formare a porilor), geometria si dimensiunile golurilor, granulatia optimizata de stratului termoizolant din Perlit. Aceasta a condus la obtinerea unei impresionante valori a coeficientului de conductivitate termica (λ = 0,07 W/mK), pentru blocuri de caramida ce conduc la grosimi de pereti exteriori cuprinse intre 36,5 si 49 cm si utilizabile la constructia de locuinte unifamiliale cu regim de inaltime P+ etaj mansardat, case pasive, case “solare”. Ideal pentru a fi utilizat in construirea de cladiri noi dar si la reabilitari termice (solutia cu placari exterioare si interioare), pentru cladiri civile, industriale dar si spatii comerciale, caramida POROTON este disponibila pe piata acum in 3 tipuri de concentratii pentru miezul termoizolant din Perlit, dar si cu o grosime a invelisului exterior si a nervurilor interioare din argila, care ii confera fermitate, robustete, dar mai ales o extraordinara eficienta termica.

Iulie 2014

rsz_poza-250x187

În condițiile în care, în momentul de față în România, peste 50% din producția de energie electrică este asigurată prin arderea de combustibili fosili – cărbune, petrol, gaz natural – aproximativ 20% provine din centrale nuclearo-electrice, 20 % proveniența hidro-electrică și doar un procent mai mic de 10% constituie energie provenită din sisteme ecologice (“verzi”), considerăm că este momentul să tragem un semnal de alarmă!

Iar pentru noi – ca firmă de proiectare în construcții – un astfel de semnal de alarmă înseamnă, pe langă responsabilitatea de a ne gândi de două ori înainte de a mai “arde” din oxigenul planetei și provocarea legată de utilizarea unor echipamente și sisteme performante ce pot asigura confortul și bunăstarea în casele proiectate de noi, fără a mai fi nevoiți să ne tăiem pădurile din jur sau să aruncăm în atmosferă, anual milioane de tone de dioxid de carbon (CO2) și metan. Rezultatul este efectul de seră, un pericol iminent pentru climă, ceea ce va duce la o potențială creștere medie a temperaturii planetei cu 1,5 – 6 °C în următorul secol.

Astfel, una din liniile directoare ale tendinței de dezvoltare a firmei noastre, urmarește implementarea și promovarea în cadrul proiectelor noastre – atât pentru persoane fizice cât și pentru agenți comerciali, firme – a acelor soluții pentru asigurarea iluminatului, producției, incălzirii și ventilării spațiilor utilizate, care, să fie nu numai “curate”, dar să și asigure – în viitorul cât mai apropiat – costuri cât mai mici în exploatare și întreținere, care să conducă în final la mult dorita casa verde “pasivă”, aceea NZB (near zero building) reprezentând o țintă. De altfel, legislatia romana – armonizata cu cea europeana – stabileste ca si target anul 2020, pentru realizarea tuturor constructiilor noi (apartinand ca si functionalitate si proprietate), initial cladirilor si institutiilor publice, dar extins apoi la toate constructiile, in sistem NZB.

rsz_img_1736

Ceea ce promovăm prin specialiștii noștri și încurajăm toți beneficiarii să ia în calcul la soluțiile propuse de noi, se referă la utilizarea pe scară largă și achizitionarea de sisteme neconvenționale de producere a energiei sau de sisteme convenționale cu maxim de eficiență energetică și impact ecologic minim, cum ar fi: panouri solare, panouri fotovoltaice, pompe de caldură, sisteme geotermale, recuperatoare de caldura, precum și a altor echipamente sau instalații care în funcționarea lor protejează la maxim mediul înconjurător si mai ales, economisesc resurse financiare importante pentru beneficiari !!

Panourile solare – Resursele naturale ale planetei nu sunt gratuite sau infinite, așa că energia solară merită exploatată, fiind gratuită și va exista indiferent de circumstanțe și de nivelul de exploatare. Energia solară care ajunge în 20 de minute pe suprafața Pământului este egală cu energia pe care o folosește întreaga omenire într-un an întreg! Panourile solare au devenit o alternativă tot mai utilizată de consumatori pentru a produce energie termică și electrică reducând astfel costurile pentru utilități.

Avantajele acestora sunt:

  • asigură un grad ridicat de captare a energiei solare;
  • energia solară este inepuizabilă și ecologică;
  • neconsumându-se nici un fel de combustibil, gradul de poluare este zero;
  • utilizarea lor prelungește viața sistemului de încălzire existent al imobilului;
  • panourile solare termice asigură apă caldă menajeră pe tot parcursul anului (iarna în combinație cu altă sursă);
  • panourile fotovoltaice reduc costurile cu energia consumată în locuință, cu aproximativ 65%;
  • sunt reduse astfel considerabil valorile facturilor la gaz și/sau electricitate, crește valoarea locuinței;
  • costuri scazute în comparație cu cele ale utilizării energiei conveționale;
  • costuri minime de instalare, funcționare și întreținere, amortizare rapidă a investiției;
  • ușor de instalat, pot fi amplasate pe acoperișul clădirilor, precum și pe terenul adiacent;
  • sunt detașabile (pot fi mutate în alte locuri);
  • au o durata mare de funcționare în parametrii prevăzuți de producator (între 25 și 30 de ani, în funcție de model și cât de bine sunt întreținute).

În ceea ce privește protejarea naturii, panourile solare prezintă următoarele avantaje:

  • nu consumă combustibil, nu poluează aerul (reduce emisiile de dioxid de carbon, metan, monoxid de azot etc.);
  • reduc arderea cărbunelui în centralele electrice;
  • reduc consumul de energie nucleară (previn astfel scurgerea de substanțe radioactive);
  • contribuie la combaterea încălzirii globale.

Pompele de caldură – Pompa de caldură reprezintă astăzi cel mai modern sistem de încălzire. Înlocuiește sobele cu lemne sau cărbuni, încălzirea centralizată de la termocentralele pe cărbuni, motorină sau gaz metan și înlocuiește tot mai mult încălzirea descentralizată cu gaz metan (care, datorită prețului pe mc, va ajunge prohibitivă cât de curând). Incălzirea cu pompe de căldură oferă cel mai înalt confort la prețuri minime: o singură instalație asigură atât încălzirea cât și răcirea spațiilor, prepararea apei calde menajere. Pompa de caldură lucrează silentios, fără revizii, reglarea temperaturii dorite facăndu-se simplu prin intermediul automatizării, care oferă o largă paletă de opțiuni.

Pompele de caldură lucrează absolut fără emisii la locul unde sunt instalate. Nu produc funingine, gaze toxice, energia termică produsă fiind ecologică, lipsită de noxe și având ca sursă primară de energie, energia solară acumulată în: sol, apă, aer.

Ele pot fi instalate în interiorul casei, în camera tehnică sau în orice altă încapere care poate fi intrebuințată și pentru alte scopuri decât strict pentru instalația de încălzire. Sursa de caldură nu periclitează mediul înconjurător, nu există pericol de foc sau de incendiu. Agenții frigorifici întrebuințați sunt 100% ecologici!

Ținând seama de faptul că aproximativ ¾ din energia folosită la încălzirea cu pompe de caldură ne este oferită gratuit de natură: energia solară acumulată în sol, apă și aer, acestea prezintă cele mai scăzute cheltuieli de exploatare, asigurând în același timp îndependența energetică.

Desigur ca petrolul și gazul metan vor fi materii prime și în viitor – acolo unde nu vor putea fi substituite (aviație, procese tehnologice care necesită temperaturi foarte înalte și foc deschis), dar resursele fosile sunt prea prețioase pentru a fi folosite la încalzire, atunci când există soluții alternative viabile. Iar utilizarea pompelor de căldură, reprezintă o astfel de soluție. Trebuie amintit faptul că energia folosită pentru încălzirea spațiilor ocupă un loc important în consumul total de energie al unei țări, iar încălzirea și producerea apei calde menajere reprezintă cele mai mari consumatoare de energie într-o locuință!

Casa Verde