Proiecte
Realizăm proiecte, în cel mai eficient și constructiv mod
Proiecteprojects"/>

Centru de Recuperare si Reabilitare Neuro-psihica pentru Adulti – Movila (finantare REGIO)

Denumire proiect:  Infiintare Centru de Recuperare si Reabilitare Neuro-Psihica pentru Adulti – extindere, consolidare, reconversie functionala a unei cladiri existente

Localitatea: Comuna Movila, jud. Ialomita

Beneficiar:  Primaria comunei Movila

Proiectant general:  Techno-Art Design

Parametrii:  Suprafata teren24.277 mp;  Ac = 710 mp; Ad = 1.152 mp;  Regim inaltime:  Parter + 1 etaj

Stadiu:  Realizat

 Proiect realizat in cadrul Programului Operational Regional (REGIO) si cofinantat de Uniunea Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regionala.

 Amplasat in incinta unei foste Scoli ajutatoare actualmente dezafectate din intravilanul comunei Movila, s-a intentionat ca terenului si gradual unor obiecte din fostul complex scolar, sa li se dea prin reconversie, o noua destinatie.
Astfel, prin lucrari de consolidare structurala si reabilitare, s-a transformat un corp de cladire cu regim de inaltime Parter + etaj – ce avea initial destinatia de internat scolar – in Centru de recuperare si reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilitati psihice. Vechea cladire de pe amplasament era – din punct de vedere functional – depasita si era nevoie de o interventie substantiala pentru transformarea ei.  In acest context s-au inserat functiuni si s-au realocat spatii, astfel incat acestea sa contribuie la acoperirea necesarului solicitat de noua functionalitate.
Prin lucrari de extindere pe orizontala, s-au completat spatii necesare asigurarii unor functiuni ce lipseau, intr-un corp nou de cladire cu regim de inaltime parter, creandu-se astfel  zona de oficiu, spalator bucatarie, sala de mese, sala multifunctionala de activitati recreative (club), spatii tehnice (Centrala termica, Gospodaria de apa).
Starea avansata de degradare a structurii de rezistenta a corpului de cladire asupra caruia s-a intervenit, precum si lipsa utilitatilor – atat la interiorul cladirii cat si in incinta – au constituit o adevarata provocare pentru proiectanti: arhitecti, specialistii structuristi, inginerii instalatori – astfel incat, in final, sa poata fi realizate cerintele provenite din conceptul architectural propus.
Noul design creat urmareste sa incorporeze calitatile de priveliste in modul in care oamenii pot experimenta spatiul oferit. De altfel, spatiul deschis si larg a fost tema arhitecturala a acestui proiect de reconcoversie si extindere. Astfel, camera de zi – sala multifunctionala pentru rezidenti, este un spatiu amplu, inundat de lumina care se deschide catre exterior.
Locul de luat masa este o incapere ce dispune de o generoasa ferestra in „L” de tip bovindow si de o terasa exterioara adiacenta, ce pluteste deasupra gazonului, protejata pe timpul verii de o copertina. Impartirea spatiala permite rezidentilor sa aleaga intre izolare si densitate. Desi camerele de locuit contrasteaza in termeni de atmosfera, ele sunt conectate prin culori si materiale bine alese. Salile de baie aferente acestora isi asuma rolul de personalizare a  camerelor de locuit. Pardoselile calde din covor PVC, usile din lemn, culorile calde si lumina, intaresc sentimentul de caldura familiala si liniste.
Asa cum a fost conceput, acest ansamblu reprezinta locul in care cerintele de siguranta, confort si calitate se asociaza, generand un design care face placut traiul persoanelor rezidente.

Autor proiect: arh. Marinela Moldoveanu