Proiecte
Realizăm proiecte, în cel mai eficient și constructiv mod
Proiecteprojects"/>

Proiect arhitectura – Locuinte protejate de tip familial pentru copii cu handicap – case din lemn

Denumire proiect:  Locuinte protejate de tip familial pentru copii cu handicap – in solutia constructiva “case din lemn”
Localitatea: comuna Cumpana, jud. Constanta
Beneficiar:  Unitatea Administrativ Teritoriala Cumpana, jud. Constanta
Proiectant general:  Techno-Art Design. Proiect complex – toate specialitatile: arhitectura, rezistenta si instalatii
Parametrii:  Suprafata teren – 4.020 mp;   Aconstruita  =  Adesfasurata = 107 mp/locuinta x 4 buc = 428 mp;   Aocupata la sol =  140,40 mp /locuinta (cu terase); Regim inaltime:  Parter
Stadiu:  Realizata
In  comuna Cumpana, s-a realizat un complex de 4 locuinte de tip familial – fiecare adapostind cate 6 tineri care au implinit varsta de 18 ani cu handicap fizic, dar cu abilitati de a se autoservi – ca si prim pas catre reintegrarea acestora in societate, dupa parasirea institutiei centralizate de plasament.
Aceasta decizie a fost luata intru cat persoanele cu dizabilitate neuropsihica si locomotorie sunt recunoscute a fi unele dintre cele mai dezavantajate grupuri din comunitate. Prin intermediul acestui sistem de îngrijire se face trecerea de la mediul instituţional la cel independent, în familie si mai apoi in comunitate, aceasta fiind o alternativă la instituţionalizarea de lungă durată.
Terenul de 4.020 mp din intravilanul comunei Cumpana, avand o forma trapezoidala cu deschidere de 73,60 ml la strada Strajei, se afla bordat de loturile parcelate rezidentiale ale comunitatii, respectiv in imediata vecinatate a noului complex de blocuri ANL, beneficiind astfel pe amplasament de toate utilitatile necesare: alimentare cu apa curenta, canalizare, energie electrica, gaz natural, telefonizare, urmand a fi realizate doar racordurile la acestea. Intreaga amenajare a incintei, cuprinzand alei pietanale si carosabile, spatii verzi si ronduri florale, imprejmuiri “verzi” din arbusti ornamentali precum si mobilier de gradina – foisoare, banci, balansoare – intentioneaza crearea acelui caracter familial complexului, la fel ca si interiorul locuintelor.
Pentru uzul persoanelor cu handicap, s-au luat in considerare cerinte specifice, legate de siguranta in utilizare, confortul acustic, vizual, higrotermic, astfel:
–   circulatiile au fost astfel proiectate incat sa permita deplasarea in conditii de maxima securitate: evitarea alunecarilor, a micilor denivelari sau praguri, nivelul limita al inaltimii treptelor;
–   vestibulele, coridoarele si sasurile, au fost proiectate astfel incat: sa fie permis accesul la acestea in deplina siguranta si pentru persoanele cu handicap motor; circulatia interioara intre diverse incaperi; asigurarea unui nivel optim de iluminare ziua si noaptea; orientarea rapida si recunoasterea usoara a traseelor; asigurarea posibilitatii de rezemare;
–   dormitoarele si camera multifunctionala au fost gandite astfel incat sa permita patrunderea luminii naturale, vederea spre exterior, omogenitatea stralucirii finisajelor.
–   Pentru asigurarea in deplina siguranta a accesului in locuinta, s-au prevazut rampe de acces cu panta minima si balustrada de protectie.
rsz_img_0472Structura din lemn a caselor de tip familial, este in contrast cu structura masiva a constructiilor din jur, ceea ce confera acestora zveltete si eleganta, acest lucru fiind transpus si in finisajul exterior al constructiei. O atentie majora a fost acordata performantei si eficientei ridicate a anvelopei (inclusiv in ceea ce priveste termoizolarea placii de beton armat ce reazema pe sol), a detaliilor fara “punti termice”, orientarea spre puncte cardinal favorabile – pentru a beneficia in sezonul rece de incalzire solara pasiva. Pentru a contracara supraincalzirea interiorului pe timp de vara, a fost propus un sistem de copertine fixe si mobile, pentru a umbri suprafetele vitrate. Constientizand tot mai clar necesitatea utilizarii resurselor naturale intr-un mod cat mai sustenabil, am ales aceasta solutie de alcatuire a structurii casei, nepoluanta, dand importanta cuvenita calitatii aerului din locuinta – locul in care beneficiarii isi vor petrece cea mai mare parte a timpului.
Zona de living/dining room cuprinzand si bucataria, reprezinta un open-space cu functiune majora de camera de zi, loc de servire a mesei, spatiu pentru citit, odihna, relaxare, socializare. In acelasi timp, spatiul alocat dormitoarelor beneficiaza de o amplasare intima, retrasa, asigurand premisele necesare zonei “de noapte”. Elemente din arhitectura traditionala specifica sudului tarii, materialele naturale utilizate – lemnul, piatra – au influentat in mod decisiv arhitectura casei, luandu-se in calcul in acelasi timp si solutiile tehnice “pasive” de echipare a locuintei:
– panouri solare pe acoperis, pentru producerea apei calde menajere
– centrala termica in condensatie – ecoTEC – functionand pe gaz natural, avand schimbator de caldura si camera de ardere din otel inoxidabil si randament de functionare de peste 93%, pentru producerea agentului termic pentru incalzire.
Toate acestea completate cu realizarea unui grad ridicat de termoizolare, in general a unei anvelope etanse fara punti termice, cu utilizarea unei tamplarii exterioare (ferestre) cu performanta energetica ridicata, au condus in final la obtinerea unei cladiri sustenabile, cu un confort termic ridicat si in respect fata de mediul inconjurator.

Autor proiect: arh. Marinela Moldoveanu