Proiect arhitectura – Casa F&G – constructie locuinta familiala duplex
Denumire proiect: Proiect arhitectura – Casa F&G – constructie locuinta familiala duplex
Localitatea: str. Traian Vuia, oras Otopeni, jud. Ilfov
Beneficiar: Persoane private
Proiectant general: Techno-Art Design
Parametrii: Suprafata teren: 1.000 mp; Aconstruita: 154 mp; Adesfasurata: 296 mp; Regim inaltime: Parter + 1 etaj
Stadiu: realizat
Descriere Proiect arhitectura – Casa F&G – constructie locuinta familiala duplex
Situata in orasul Otopeni, jud. Ilfov, casa incearca sa articuleze intr-o singura cladire, necesitatile functionale a doua celule familiale – parinti si copii, personalizand din punct de vedere arhitectural, diferit cele doua sectiuni ale acesteia. De fapt particularitatea acestui proiect o constituie: terenul si dorinta celor doua familii de a realiza apartamentele lor diferit ca si personalitate dar invaluite de aceeasi anvelopa.
Parcela pe care a fost edificata locuinta, este adiacenta la doua strazi, intr-o zona rezidentiala nou creata, in urma dezvoltarilor imobiliare a orasului Otopeni.
Suprafata terenului (1000mp) avand doua deschideri (21m, respective 49.50m) a permis o organizare in adancime si amplasarea retrasa a casei, pastrand in acesteia, gradina amenajata.
Pentru realizarea unei gradini generoase avand in vedere faptul ca terenul nu este sufficient de mare, a condus la solutia unei case cu amprenta mica la sol si o dezvoltare pe verticala.
Locuinta, acest proiect de arhitectura a fost pozitionata pe sit, astfel incat spatiile importantate pentru ambele locuinte sa fie orientate favorabil, catre directiile cardinale majore care au fost luate in considerare: rasaritul si apusul, acestea marcand si calitati ale peisajului gradinii.
Cladirea imbina elemente specifice arhitecturii traditionale – clasice cu cele specifice unei abordari moderne, utilizand materiale de calitate superioara: lemnul, piatra, sticla.
Casa dispune de suprafete mari vitrate, deschizandu-se catre exterior prin terase ample, amplasate la nivelul parterului, adiacente zonelor de living pentru fiecare locuinta (corp), altele la etaj adiacente: biroului si dormitoarelor. Decalajul de la nivelul parterului in corpul modern, dintre living si locul de luat masa este preluat si la exterior la nivelul teraselor. Fluiditatea interioara a spatiilor se traduce in relatia creata de plin si gol a volumului.
Volumul obtinut prin articularea celor doua corpuri este protejat pentru corpul clasic de o sarpanta simpla, cu pante line si cu boruri ample, plutind deasupra acestui volum, iar pentru corpul modern de o alta sarpanta cu panta mare incadrata de atice inalte.
Functionalitate Proiect arhitectura – Casa F&G – constructie locuinta familiala duplex
Spatiul casei dispune de armonie in legarea spatiilor, acestea gravitand in jurul circulatiei verticale, explodand din interior catre exterior. Din p. d. v. functional :
– Corp « clasic » parter: living- room, bucatarie clasica inchisa cu loc de luat masa inserat;
etaj: dormitor matrimonial cu dressing si baie aferenta,
– Corp « modern » parter: living- room, bucatarie deschisa si loc de luat masa,
etaj: dormitor matrimonial cu dressing si baie aferenta, doua dormitoare pentru copii si baie aferenta acestora,
– Spatii comune ambelor case :
- scara interioara,
- parter : vestibul acces, grup sanitar, depozitare, centrala termica, circulatii orizontale si verticale comune,
- etaj : biblioteca, circulatii orizontale si verticale comune,
- mansarda : spatiu hobby, depozitare.
Finisajele folosite in tratarea casei :
– la interior: parchet lemn, placaje ceramice, tencuieli decorative, tamplarie lemn.
– la exterior: lemn, piatra, tencuiala texturata, tamplarie lemn stratificat cu geam termopan, balustrada lemn, invelitoare tigla metalica, glafuri din piatra.
Din considerente financiare si pentru scurtarea perioadei de executie, beneficiarul a optat pentru un alt tip de placaj pentru trotuare, alei decat cel prevazut in proiect.
Placajul pavimentului aleilor curtii a fost realizat cu pavele autobocante din beton.
Sarpanta din lemn, balustrada teraselor etajului, s-a utilzat material lemnos.
Structura casei este realizata din cadre b.a. cu inchidere din zidarie caramida eficienta, fundatii b.a., sarpanta lemn.